неділю, 15 квітня 2018 р.

Твори Василя Сухомлинського вчать та виховують учнів


Галина Бондаренко, вчитель початкових класів Гайворонського навчально – виховного об’єднання №1 «Загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів»

Творчу спадщину В.Сухомлинського без перебільшення  можна назвати універсальною. На творах Василя Олександровича можна і вчити, і виховувати. Коло  його читачів дуже різноманітне .
Оповідання, казки, притчі, вислови В. Сухомлинського використовую на різних уроках і виховних заходах. виховую інтерес до його творчості, розвиваю мовлення учнів, творчі та пізнавальні здібності. Його оповідання та казки вчать школярів наслідувати позитивні риси героїв, помічати все  красиве навколо  себе. Дітям подобається  інсценізувати  оповідання В.О. Сухомлинського на уроках і виховних  годинах.(«Бабусин борщ», «Ледача подушка», «Я вирощу внучку, дідусю» та інші.) Цей вид роботи сприяє  естетичному духовному, моральному розвиткові дітей .
На уроках читання разом з дітьми визначаємо головну думку твору,  діти висловлюють своє ставлення  до дійових  осіб, дають  поради, складають продовження  тексту або змінюють кінцівку.
Також дітям подобається малювати до творів малюнки, учні  створили  папку: «Твори В.Сухомлинського очима дітей».
На уроках української  мови  використовую  твори та вислови  Василя Сухомлинського. Проводжу різні види роботи над твором. Багато творів  висміюють лінь, нероб, виховують любов до праці («Гвинтик», «По волосинці») Тому на уроках трудового навчання, коли  ліпили вишеньки з пластиліну, учні інсценізували оповідання « Я вирощу внучку, дідусю». Після  знайомства з цим твором, діти  також пообіцяли посадити вишеньку.
На годинах спілкування використовую  творчу  спадщину Василя Сухомлинського  для виховання  моральних  якостей і норм поведінки
 («Десять не можна», «Дев’ять  негідних речей», «Який слід повинна залишити людина на землі», «Красиві слова та красиве діло»). Після знайомсва з твором діти аналізують  ситуацію спілкування між дійовими особами, висловлюють  свої  оцінні судження.
Твори В.О.Сухомлинського, навчають людяності й мудрості, розкривають  перед дітьми красу навколишнього світу й рідного слова. Тому спадщина  великого педагога є  важливою  у моїй  роботі.


3 коментарі:

  1. Дійсно, всі твори В.Сухомлинського мають потужну виховну мету. Більшість учителів початкових класів Гайворонщини використовують їх у роботі з учнями. Галино Антонівно, ваші уроки та виховні заходи завжди проходять на високому рівні. Це лабораторія, де маленькі школярики досліджують, мислять, роблять висновки, готуються до дорослого життя. Дякую, що саме спадщина В.Сухомлинського стала основою у вашій педагогічній діяльності.

    ВідповістиВидалити
  2. Дякуємо, Галино Антонівно, за обмін досвідом. Ваші учні ростуть гарними людьми, а від батьків маєте шану і повагу. Творчих успіхів у подальшій роботі!

    ВідповістиВидалити
  3. Дякую творчій учительці за величезну роботу, творчість. Ваші учні, Галино Антонівно, мають грунтовні міцні знання. Радує те, що Ви використовуєте багату спадщину нашого відомого земляка. Бажаю творчих успіхів і нових злетів.

    ВідповістиВидалити